Рецензія на прочитану книгу. Джек Лондон «Морський вовк»

Один з останніх творів, яке я прочитав у вільний від занять час, був роман великого американського письменника Джека Лондона «Морський вовк». Раніше я вже був знайомий з багатьма творами цього автора. Мною були прочитані такі його романи, як «Заклик предків», «Біле ікло», «Змокнув Білизні», а також велика кількість оповідань.

Зараз, як мені здається, без Джека Лондона неможливо уявити собі літературу нашого століття, тобто він сказав в літературі своє слово, над яким час виявився не владний. І це слово було почуте і сучасниками, і нащадками.

Як я пізніше дізнався, Джек Лондон вважав себе соціалістом, але його позицію ніхто не назвав би послідовною. Він не уявляв собі усієї складності процесів, що розгортаються в громадському житті. І поряд з книгами Маркса на його столі лежали твори Ніцше, які він проковтував залпом, заворожений барвистими, романтичними пасажами, в яких німецький мислитель прославляв «бунтаря за природою», кидаючий виклик дряблому, анемічному, «плебейському» світу, де всевластен «стадний інстинкт натовпу».

Але враження Клондайку Джека Лондона, адже письменник велику частину свого життя провів на Алясці, не могли не розташувати його до такої філософії, і він марно намагався примирити її з фундаментальними положеннями наукового соціалізму.

Сліди цієї внутрішньої боротьби виразні у багатьох творах Джека Лондона, включаючи і один з його кращих романів «Морський вовк», написаний в 1904 році. У цьому творі розповідається про молоду інтелігентну людину Хэмфри Ван-Вейдене, яка після корабельної аварії, щоб дістатися до материка, був вимушений плисти на іншому кораблі в оточенні невихованого і вульгарного екіпажа.

Я думаю, що Джек Лондон вклав в цю книгу усю свою любов до морської стихії. Його пейзажі вражають читача майстерністю їх опису, а також правдивістю і пишністю : «…а тим часом шхуна »Примара«, погойдуючись, пірнаючи, підіймаючись на водяні вали, що рухаються, і скачуючись у вируючі прірви, прокладала собі шлях все далі і далі — до самого серця Тихого океану. Я чув, як над морем бушує вітер. Його приглушене виття долітало і сюди».

Мені здається, що «Морський вовк» — роман дуже незвичайний, і незвичність ця полягає в тому, що тут майже немає діалогів, а замість них автор через роздуми героїв показує читачеві, які думки, переживання і «спори» живуть в їх душах: «Я придивлявся до людей, що зібралися на палубі, — їх було двадцять чоловік. Моя цікавість була простима, оскільки мене чекало, мабуть, не один тиждень, а можливо, і не один місяць провести разом з цими людьми в цьому крихітному плавучому маленькому світі».

І хоча головним героєм роману є Хэмфри Ван-Вейден, я думаю, що більшу увагу автор тут приділяє іншому персонажеві — капітанові шхуни «Примара». Вовк Ларсен — характер надзвичайно складний, по-своєму сильний і цілісний, і такий персонаж личив драмі, а не сатиричному шаржу : «Біля люка ходив назад і вперед, сердито жуючи сигару, той самий людина, випадковому погляду якої я був зобов’язаний своїм порятунком.

Ростом він був, ймовірно, п’яти футів і десяти дюймів, можливо, десяти з половиною, але не це кидалося мені передусім в очі, — я відразу відчув його силу. Це була людина атлетичного складання, з широкими плечима і грудьми, але я не назвав би його ваговитим. У нім була якась жилава, пружна сила, і вона надавала цій величезній людині деяку схожість з горилою…«

Роман, я вважаю, був розпочатий блискуче. Але він «зламався» десь в середині. Ледве оповідач, Хэмфри Ван-Вейден, втік з «Примари», пустившись в шлюпці разом з поетесою Мод в ризиковане плавання, що завершилося на незаселеному острові, почалася дія зовсім іншої книги-робінзонади закоханих, яким «і рай в курені». Джеку Лондону не зрадила майстерність: морські пейзажі були усі так само прекрасні, пригодницька інтрига розгорталася як і раніше нестримно. Проте зникло головне — філософський поєдинок, який Лондон вустами оповідача вів з Ларсеном на початку роману.

Як я дізнався, за декілька днів до смерті Джек Лондон заніс у блокнот: «Морський вовк» розвінчує ніцшеанську філософію, а цього не помітили навіть соціалісти«. Творчо письменник ще не був готовий вивести на сцену героя-соціаліста, Ларсену протистояв в романі ліберально налагоджений інтелігент Ван-Вейден, і капітан »Примари« не раз і не два спростовував його умоглядні аргументи жорстокими істинами, почерпнутими з практичного життя,

І все-таки мені здалося, що ніколи ще Лондону не вдавалося «виліпити» такий яскравий і непростий характер, як характер Ларсена в цій книзі: «Він міцно стояв на ногах, ступав твердо і упевнено. Усе було повно рішучості і здавалося проявом надмірної сили, що б’є через край. Але ця зовнішня сила здавалася лише відгомоном іншої, ще грізнішої сили, яка причаїлася і дрімала в нім, але могла у будь-яку мить пробудитися подібно до люті лева».

Усією будовою своєї філософії і усіма своїми вчинками Ларсен намагається зруйнувати той ореол святості і недоторканості, яким у свідомості «прекраснодушних» інтелігентів на зразок Хэмфри увінчано поняття «Людське життя». Із його точки зору, «життя — це просто торжествуюче свинство», і Ларсен уміє знаходити аргументи на підтримку своєї ідеї.

Сила цих аргументів в тому, що поняття «життя» для Ларсена має не абстрактне, а реальним, практичним змістом. Життя — це виснажлива боротьба за шматок хліба, безробіття, трущоби і безправ’я.

Ларсен ототожнює поняття «життя» з поняттям «Буржуазна цивілізація», і після цього йому не так вже важко довести її порочність. Аргументовано сперечатися з «вовком» могла б тільки людина, що розуміє «природу» громадських стосунків. У Хэмфри цього немає, і він вимушений в усіх спорах повторювати одно і те ж : «…цінність життя в ній самій, і вона не терпить насильства над собою». Аргумент, звичайно, безперечний, але, незважаючи на це, Хэмфри непросто відбивати усі нові і нові аргументи Ларсена, і він з жахом помічає, що така убивча логіка здатна поневолити і його.

Варварські порядки, заведені Ларсеном на шхуні, його жорстоке знущання над матросами, його безкрайній цинізм, за якими, я думаю, ховаються тяжко переживана ним духовна спустошеність і самотність, — усе це логічні наслідки сповідуваної капітаном «Примари» філософії «вседозволеності». Мені здається, що Вовк Ларсен — трагічний герой, тому що сама ця філософія стала багато в чому природним результатом його зламаного життя. І, незважаючи на усі варварські вчинки, здійснені цією людиною, мені щиро шкода його самого і його занапащеного життя.

В цілому ця книга справила на мене величезне емоційне враження. Особливо надовго «залишиться» в моїй пам’яті капітан шхуни «Примара» — Вовк Ларсен. Я був просто уражений поведінкою цього героя, який, незважаючи на усі перешкоди, залишився вірний своїм переконанням.

Взагалі роман «Морський вовк» твір дуже непростий. Тільки після прочитання усієї книги я зрозумів, що автор тут зачіпає величезну кількість «вічних» проблем і суперечок. Я думаю, що Джек Лондон був віднесений до класиків для юнацтва занадто поспішно. Він набагато складніший — художній талант письменника був без перебільшення щедрим, допомагаючи йому піднятися над усією епохою і зробити крок до читача сьогоднішнього дня.

Учити справедливості і стійкості у випробуваннях — одне з благородних завдань мистецтва. Цьому завданню і служили книги Джека Лондона, і в кожному, хто їх читав, залишається відблиск їх світла.

Матеріали схожої тематики:

Антуан де Сент-Екзюпері [7] Вільям Шекспір [11] Генрік Ібсен [4]